Strona 9 z 15
Jak będzie smakował świat po pandemii COVID-19?
Pandemia koronawirusa spowodowała, że konsumenci z większą ostrożnością i podejrzliwością podchodzą do zakupów produktów spożywczych. Ta nowa sytuacja stawia przed producentami, dystrybutorami i sprzedawcami żywności szereg kolejnych wyzwań...Czytaj więcej…
Listeria monocytogenes wciąż poza kontrolą
W Niemczech zmarły dwie osoby, w Holandii - trzy, a u jednej kobiety doszło do poronienia. W obydwu krajach kilkadziesiąt osób zostało zarażonych listoriozą o poważnym przebiegu...Czytaj więcej…
Zwiększa się nacisk na redukcję soli
Od lat producenci są zachęcani do obniżania stężenia soli w swoich produktach, ponieważ prawie 80% spożycia soli pochodzi z przetworzonej żywności i są to produkty, które często goszczą na naszych stołach, np. chleb, pizza, ser.....Czytaj więcej…
Trendy smakowe 2019
Wydają się ponownie zauważać równowagę między smakami, które konsumenci uważają za znajome, a smakami, które zaspokajają ich pragnienie przygody smakowej. Amerykanie zaczęli odkrywać autentyczne i niekonwencjonalne doznania smakowe....Czytaj więcej…
Niemieccy konsumenci poszukują roślinnych substytutów mięsa
Produkty wegetariańskie i wegańskie stają się coraz powszechniejsze: nie są to już tylko przejściowe wybryki mody. ....Czytaj więcej…