Strona 3 z 15
Co będą jedli seniorzy w 2030?
Liczba osób starszych w krajach europejskich rośnie dzięki spadkowi płodności, niższej śmiertelności i wyższej średniej długości życia. Starzenie się prowadzi do zmian zarówno fizycznych, jak i w sposobie życia, które mają wpływ na przyjmowanie jedzenia i odczuwanie z nim związanej przyjemności...Czytaj więcej…
Dezorientacja konsumentów dotycząca „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed końcem”
Błędne rozumienie oznaczania dat żywności jest powszechne, nawet jeśli konsumenci są pewni, że wiedzą, jak je odczytać. Edukowanie konsumentów na temat znaczenia etykiet ma coraz większe znaczenie dla marnotrawienia i bezpieczeństwa żywności...Czytaj więcej…
Spolaryzowane trendy w przekąskach na rynku po-pandemicznym
Rynek przekąsek jest ciągnięty w rozmaitych kierunkach: rozpusta i dogadzanie smakiem kontra zdrowie i jakość, nowość i ciekawostka kontra znajomy komfort, kuchnia roślinna kontra zwierzęca. Jednocześnie dochodzi do tego wpływ pandemii i zdecydowany wzrost popularności przekąsek...Czytaj więcej…
Zielone, czyste, naturalne i piękne – zdrowe posiłki z odrzuconych warzyw
Esti Brantz i Meydan Levy studiowali sztukę kiedy odkryli, że według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) około jedna trzecia żywności produkowanej na całym świecie jest co roku tracona lub marnowana...Czytaj więcej…