Żywność przetworzona - problematyczne pojęcie
Eksperci w dziedzinie żywienia zastanawiają się nad raportami dwóch badań opublikowanych w Great Debates in Nutrition. Jeden z nich dowodzi związek spożywania żywności wysoce przetworzonej ze zwiększonym ryzykiem otyłości i chorób.
Drugi z raportów sugeruje, że być może żywność przetworzona nie jest tak zła, jak sądzono.
Badanie były oparte na systemie klasyfikacji NOVA, który dzieli żywność na nieprzetworzoną, lub minimalnie przetworzoną, przetworzoną i ultra przetworzoną. Ta ostatnia, to żywność produkowana poprzez kilka procesów przetwarzania z dodatkiem środków chemicznych. Przykładami tej kategorii są napoje gazowane, słodycze, produkty produkowane masowo, rekonstytuowane produkty mięsne i dania oraz przekąski gotowe.
Zła dieta przyczynia się do ogromnego, światowego problemu otyłości, cukrzycy i chorób serca, stąd debata wśród ekspertów nad tym, co tak naprawdę składa się na złą dietę i czy żywność ultra przetworzona jest jedynym czynnikiem.
Niektóre procesy przetworzenia powodują utratę składników odżywczych czy powstanie związków toksycznych, jednak czasem przetworzenie żywności może zwiększyć dostępność składników dla organizmu.
Brak jest jednolitej i uniwersalnej definicji pojęcia żywności przetworzonej czy ultra przetworzonej oraz rozumienia tych pojęć przez konsumentów. Nie ma też zgody wśród ekspertów na temat tego, co oznacza pojęcie zdrowej żywności. System NOVA, chociaż wprowadza pewien podział, nie jest jednak uniwersalnie przyjęty i został skrytykowany jako niedoskonały, przedstawiający niektóre bogate w składniki odżywcze produkty, jako niezdrowe.
Eksperci są natomiast zgodni, co do tego, że procesy przetwarzania są częścią złożonego systemu żywności, niosąc korzyści i ryzyka dla otrzymania zdrowej, zrównoważonej i dostępnej diety. Niektóre z tych procesów pełnią ważną rolę, przedłużając czas przechowywania, zapewniając bezpieczeństwo mikrobiologiczne, ułatwiając trawienie, ograniczając marnowanie i poprawiając smak, teksturę i wygląd. Jednak zarówno przemysłowe, jak i domowe przetwarzanie może mieć niekorzystne skutki.
Aby jasno określić konkretne produkty jako zdrowe lub niezdrowe, konieczne jest wypracowanie jednolitego stanowiska ekspertów, co do zakresu i rodzaju procesów przetwarzania żywności oraz jak to się przekłada na ich wpływ na zdrowie, sposób etykietowania żywności czy zalecenia dietetyczne.
Źródło:
Food Ingredients 1st