TRENDY

Światowe trendy spożywcze 2022 według Mintel


Połowa roku już za nami. Sprawdzamy jak w rzeczywistość wpisują się trendy, które zdaniem firmy Mintel miały w tym roku zawładnąć branżą spożywczą.

Pod kontrolą

Po czasach obostrzeń i nakazów konsumenci pragną odzyskać poczucie kontroli poprzez dokonywanie własnych wyborów. Pandemia okazała się dla wielu czasem refleksji nad wartościami. Obecnie konsumenci ostrożnie rozważają wpływ konsumpcji na swoje zdrowie, dobro planety i społeczności, w której żyją. Oczekują dostępu do jasnych informacji o tym, że produkt spełnia ich wymagania zdrowotne i moralne. Rosną w siłę produkty pomagające wrócić do zdrowia i odpowiedniej wagi. Producenci wychodzą naprzeciw tym potrzebom poprzez większą transparentność na temat produktu, jego pochodzenia, składu oraz działań marki w kierunku zrównoważonego rozwoju. Następnym krokiem będzie komunikacja z konsumentem na temat postępu marki na drodze do zadeklarowanych celów, a także na temat zmieniających się cen. Konsumenci będą oczekiwać mierzalnych wyników w kategoriach etycznych, najlepiej z użyciem certyfikatów, uniwersalnych oznaczeń i konkretnych informacji o tym, co i w jaki sposób zostało osiągnięte. Supermarkety mogą zacząć wprowadzać wyróżnione grupy produktów etycznych.

Poszukiwanie przyjemności

Konsumenci poszukują odskoczni od nudy i zmartwień poprzez odkrywanie ciekawych doznań kulinarnych. Dla niektórych wyjście z domu, na przykład do zatłoczonych restauracji, nadal jest związane z obawą, dlatego z pomocą przychodzą im zestawy restauracyjne i dostawy do domu. W kategorii innowacji spożywczych dających radość jest miejsce zarówno na tanie, drobne przysmaki dla konsumentów z niewielkim budżetem, jak również na namiastki luksusu w przystępnych cenach, a także na drogie kulinarne przeżycia dla tych, którzy szukają wyjątkowych doznań. Producenci proponują ciekawe kombinacje smakowe oraz niecodzienne połączenia produktów i nawiązują współpracę pomiędzy markami pozornie nie związanymi ze sobą, w celu stworzenia unikatowego przeżycia.
Czego możemy się spodziewać?
• Produktów angażujących kilka zmysłów na raz (smak, kolor, tekstura, zapach…)
• Produktów zainspirowanych grami (Wine of Duty, Minecraft Creeper Crunch – płatki śniadaniowe), doświadczeń restauracyjnych przygotowanych we współpracy z producentami gier.
• Połączenia świata realnego i wirtualnego w metaverse. Realne marki będą pojawiać się w świecie wirtualnym.
• Marki muszą znaleźć sposób na nadanie swoim produktom dodatkowych wymiarów zabawy i doznań.

Wielofunkcyjne miejsca

Podczas pandemii praca z domu stała się normalnością. Podobnie inne miejsca zaczęły przejmować nowe funkcje. Kawiarnie stały się miejscami pracy i nauki, ogrody, plaże, parki zastępują siłownie czy miejsca spotkań towarzyskich. Można zamówić zakupy do biura czy oddać materiały do recyklingu w punkcie zorganizowanym w sklepie. Powstały pierwsze restauracje oferujące tylko potrawy na dostawę do domu, a w sklepach i supermarketach można spróbować potraw z różnych stron świata. Duże sklepy (np. IKEA) organizują małe punkty odbioru czy zamówień. Spodziewamy się, że konsumenci będą szukać miejsc realnych i wirtualnych, w których mogą wyrazić siebie i spotkać z grupą o podobnych zainteresowaniach i poglądach. Wspólne jedzenie sprzyja nawiązywaniu relacji, dlatego restauracje i sklepy mogą zacząć tworzyć wielofunkcyjne przestrzenie służące do różnego rodzaju spotkań (np. spotkanie klubu literackiego w pubie). Mogą również powstać przestrzenie przeznaczone do spotkań niszowych społeczności lub miejsca przeznaczone do pracy w sieciowych kawiarniach.

Źródło:
Mintel

Ta strona używa ciasteczek (cookies) w celu poprawy funkcjonalności serwisu oraz gromadzenia danych analitycznych. Możesz określić warunki przechowywania oraz uzyskiwania dostępu do plików cookie w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Więcej możesz przeczytać tutaj.