Światowe trendy spożywcze 2022 według Mintel
Połowa roku już za nami. Sprawdzamy jak w rzeczywistość wpisują się trendy, które zdaniem firmy Mintel miały w tym roku zawładnąć branżą spożywczą.
Pod kontrolą
Po czasach obostrzeń i nakazów konsumenci pragną odzyskać poczucie kontroli poprzez dokonywanie własnych wyborów. Pandemia okazała się dla wielu czasem refleksji nad wartościami. Obecnie konsumenci ostrożnie rozważają wpływ konsumpcji na swoje zdrowie, dobro planety i społeczności, w której żyją. Oczekują dostępu do jasnych informacji o tym, że produkt spełnia ich wymagania zdrowotne i moralne.
Rosną w siłę produkty pomagające wrócić do zdrowia i odpowiedniej wagi.
Producenci wychodzą naprzeciw tym potrzebom poprzez większą transparentność na temat produktu, jego pochodzenia, składu oraz działań marki w kierunku zrównoważonego rozwoju.
Następnym krokiem będzie komunikacja z konsumentem na temat postępu marki na drodze do zadeklarowanych celów, a także na temat zmieniających się cen. Konsumenci będą oczekiwać mierzalnych wyników w kategoriach etycznych, najlepiej z użyciem certyfikatów, uniwersalnych oznaczeń i konkretnych informacji o tym, co i w jaki sposób zostało osiągnięte.
Supermarkety mogą zacząć wprowadzać wyróżnione grupy produktów etycznych.
Poszukiwanie przyjemności
Konsumenci poszukują odskoczni od nudy i zmartwień poprzez odkrywanie ciekawych doznań kulinarnych. Dla niektórych wyjście z domu, na przykład do zatłoczonych restauracji, nadal jest związane z obawą, dlatego z pomocą przychodzą im zestawy restauracyjne i dostawy do domu. W kategorii innowacji spożywczych dających radość jest miejsce zarówno na tanie, drobne przysmaki dla konsumentów z niewielkim budżetem, jak również na namiastki luksusu w przystępnych cenach, a także na drogie kulinarne przeżycia dla tych, którzy szukają wyjątkowych doznań.
Producenci proponują ciekawe kombinacje smakowe oraz niecodzienne połączenia produktów i nawiązują współpracę pomiędzy markami pozornie nie związanymi ze sobą, w celu stworzenia unikatowego przeżycia.
Czego możemy się spodziewać?
• Produktów angażujących kilka zmysłów na raz (smak, kolor, tekstura, zapach…)
• Produktów zainspirowanych grami (Wine of Duty, Minecraft Creeper Crunch – płatki śniadaniowe), doświadczeń restauracyjnych przygotowanych we współpracy z producentami gier.
• Połączenia świata realnego i wirtualnego w metaverse. Realne marki będą pojawiać się w świecie wirtualnym.
• Marki muszą znaleźć sposób na nadanie swoim produktom dodatkowych wymiarów zabawy i doznań.
Wielofunkcyjne miejsca
Podczas pandemii praca z domu stała się normalnością. Podobnie inne miejsca zaczęły przejmować nowe funkcje. Kawiarnie stały się miejscami pracy i nauki, ogrody, plaże, parki zastępują siłownie czy miejsca spotkań towarzyskich. Można zamówić zakupy do biura czy oddać materiały do recyklingu w punkcie zorganizowanym w sklepie. Powstały pierwsze restauracje oferujące tylko potrawy na dostawę do domu, a w sklepach i supermarketach można spróbować potraw z różnych stron świata.
Duże sklepy (np. IKEA) organizują małe punkty odbioru czy zamówień.
Spodziewamy się, że konsumenci będą szukać miejsc realnych i wirtualnych, w których mogą wyrazić siebie i spotkać z grupą o podobnych zainteresowaniach i poglądach.
Wspólne jedzenie sprzyja nawiązywaniu relacji, dlatego restauracje i sklepy mogą zacząć tworzyć wielofunkcyjne przestrzenie służące do różnego rodzaju spotkań (np. spotkanie klubu literackiego w pubie). Mogą również powstać przestrzenie przeznaczone do spotkań niszowych społeczności lub miejsca przeznaczone do pracy w sieciowych kawiarniach.
Źródło:
Mintel