Czy Francja wprowadzi zakaz użycia azotanów w produkcji wędlin?
Francuski parlament niemal jednogłośnie zatwierdził nową ustawę, której celem jest stopniowe ograniczanie stosowania azotanów w produkcji wędlin. Powodem zakazu jest powiązanie spożycia azotanów z występowaniem niektórych nowotworów. W 2015 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zaklasyfikowała wysoko przetworzone produkty mięsne, w tym wędliny jako rakotwórcze, powiązane między innymi z podwyższonym ryzykiem raka jelita grubego.
Autor ustawy Loriet Richard Ramos nazwał wynik głosowania „historycznym” i skomentował go jako konkretną odpowiedź na śmieciowe jedzenie, problem szczególnie dotykający najbiedniejszych konsumentów. Zdaniem ministra Marca Fesneau ustawa położy kres podwójnym standardom w przemyśle wędliniarskim i wspomoże rozwój wędlin bez azotanów, które są zazwyczaj o wiele droższe.
Azotany są szeroko stosowane w produkcji wędlin w celu przedłużenia trwałości produktu, zapobiegania rozwojowi szkodliwych bakterii, nadania różowego koloru szynki i skrócenia czasu suszenia kiełbas.
Nowa ustawa jest konsekwencją między innymi silnej kampanii ze strony Foodwatch – organizacji broniącej praw konsumentów, Yuka – organizacji zajmującej się jakością żywności i Francuskiej Ligi Walki z Rakiem, które wystosowały petycję podpisaną przez ponad 363 tyś. osób.
Chociaż Foodwatch i pozostałe organizacje są zadowolone z wyniku głosowania i widzą nową ustawę jako pierwszy znaczący krok naprzód, zwracają one jednak uwagę na fakt, że do tekstu ustawy zostały wprowadzone poprawki. W pierwotnej wersji azotany miały zostać stopniowo wycofane z użycia do 2025 roku. Poprawki oznaczają jednak, że najpierw francuska narodowa agencja zdrowia ANSES wyda opinię na temat zagrożeń dla zdrowia, związanych ze spożyciem azotanów. Od raportu ANSES uzależniony będzie przebieg redukcji maksymalnych ilości dodatków azotanowych, jak również plan zakazu promowania produktów zawierających te dodatki. Na nakreślenie trajektorii dalszego postępowania rząd francuski będzie miał 12 miesięcy od opublikowania raportu. W ciągu osiemnastu miesięcy wprowadzone będą również zasady etykietowania takich produktów.
Poprawki do ustawy są kompromisem, wypracowanym pod presją środowiska przetwórstwa mięsnego. Grupa FICT zrzeszająca firmy wędliniarskie wyraziła zadowolenie, że każda dalsza decyzja w tej sprawie będzie oparta na decyzji ekspertów. Jednak według zwolenników zakazu jest to jedynie opóźnienie o kilka miesięcy i odroczenie ostatecznych kroków do czasu otrzymania raportu.
Produkcja wędlin bez azotanów jest problematyczna szczególnie dla małych i średnich przedsiębiorstw, ponieważ brak środka konserwującego skróciłby trwałość produktu i zwiększył ryzyko rozwoju bakterii.
Zapotrzebowanie na alternatywne środki pozwalające zachować tzw. czystą etykietę i zapewniające bezpieczeństwo żywności rośnie. Niektóre duże firmy takie jak Herta czy Fleury Michon wprowadzają produkty nie zawierające azotanów, a producenci dodatków oferują naturalne, alternatywne składniki umożliwiające eliminację azotanów z procesu produkcji.
Źródło:
FoodNavigator