TRENDY

Co dalej z „mięsnymi” nazwami produktów roślinnych we Francji?


Francja niedawno uchwaliła poprawkę do ustawy rolnej zabraniającą nazywania produktów bazujących na roślinnych surowcach nazwami tradycyjnie stosowanymi do produktów zwierzęcych. Oznacza to zakaz nazw takich jak: „stek wegetariański” czy „kiełbaski sojowe”. Francja będzie pierwszym krajem w Unii Europejskiej wprowadzającym taki zakaz. W 2020 roku Unia odrzuciła podobną propozycję, jednak francuski przemysł mięsny mocno naciskał na wprowadzenie takich regulacji dotyczących roślinnych alternatyw dla produktów mięsnych w swoim kraju.

Nowe przepisy w pierwotnej wersji miały wejść w życie od października, jednak na wniosek stowarzyszenia Protéines France, zrzeszającego producentów białek roślinnych i alternatywnych, wejście poprawki w życie zostało tymczasowo odroczone.

Co ciekawe, nowe przepisy dotyczyć mają, przynajmniej początkowo, tylko produktów wyprodukowanych we Francji, jednak istnieje duża szansa, że z czasem także i produkty pochodzące z innych krajów będą musiały się dostosować.

Rosnące znaczenie sektora roślinnych alternatyw mięsa powoduje podobne spory dotyczące nazewnictwa w wielu krajach na świecie w ostatnich latach. Być może nowe przepisy we Francji zapoczątkują powstanie nowego, oryginalnego i szeroko akceptowanego nazewnictwa dla tych produktów.

Źródła:
Vegconomist

Porkbusiness

Food Navigator

Ta strona używa ciasteczek (cookies) w celu poprawy funkcjonalności serwisu oraz gromadzenia danych analitycznych. Możesz określić warunki przechowywania oraz uzyskiwania dostępu do plików cookie w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Więcej możesz przeczytać tutaj.