Rodzinny biznes z tradycjami: 70 lat firmy Van Hees GmbH



Kurt Van Hees założył swoją firmę w roku 1947. Już na początku działalności opatentował wiele znanych i popularnych do dziś produktów, a także opracował technologie, które stały się integralną częścią technologii przetwórstwa mięsnego. Wśród najpopularniejszych marek są takie jak BOMBAL, SCHINKO czy ZARTIN. Każda z tych marek zawiera dziś kilkadziesiąt produktów dostosowanych do współczesnej produkcji i potrzeb rynku.
Od czasu, kiedy w 1952 roku Van Hees przejął firmę United Spice Mills firma wkroczyła w nowy wymiar. Od tego momentu mieszanki przyprawowe i marynaty stały się obok dodatków funkcjonalnych drugim filarem działalności. W 2013 roku Van Hees otworzył pierwszą fabrykę produkującą dodatki i przyprawy zgodnie z zasadami Halal. Używa się tu 350 certyfikowanych surowców, a całość produkcji podlega ścisłej kontroli.
Firma inwestuje także w badania i rozwój w zakresie optymalizacji produkcji mięsnej. W nowoczesnym centrum technologicznym stale trwają prace nad doskonaleniem receptur, analizami produktów, różnorodnymi projektami rozwojowymi, także prowadzonymi indywidualnie dla poszczególnych klientów, a działalność badawcza sektora mięsnego jest od ponad 10 lat wspierana przez Fundację imienia Kurta van Heesa.
Od czasu, kiedy w 1952 roku Van Hees przejął firmę United Spice Mills firma wkroczyła w nowy wymiar. Od tego momentu mieszanki przyprawowe i marynaty stały się obok dodatków funkcjonalnych drugim filarem działalności. W 2013 roku Van Hees otworzył pierwszą fabrykę produkującą dodatki i przyprawy zgodnie z zasadami Halal. Używa się tu 350 certyfikowanych surowców, a całość produkcji podlega ścisłej kontroli.
Firma inwestuje także w badania i rozwój w zakresie optymalizacji produkcji mięsnej. W nowoczesnym centrum technologicznym stale trwają prace nad doskonaleniem receptur, analizami produktów, różnorodnymi projektami rozwojowymi, także prowadzonymi indywidualnie dla poszczególnych klientów, a działalność badawcza sektora mięsnego jest od ponad 10 lat wspierana przez Fundację imienia Kurta van Heesa.
Centrala firmy i główna część produkcji zlokalizowana jest nadal w Walluf nad Renem i funkcjonuje zgodnie z najwyższym poziomem certyfikatu IFS. Łącznie we wszystkich 10 lokalizacjach pracuje ponad 400 osób, a przyprawy i dodatki produkowane są w Niemczech, Francji, Belgii, Holandii, Szwajcarii, RPA, USA i Rosji. Surowce do produkcji kupowane są często w krajach swojego pochodzenia, co stanowi wsparcie dla lokalnych producentów. W trosce o środowisko naturalne np. marynaty olejowe produkowane są na bazie oleju rzepakowego a nie oleju palmowego.
70-cioleciu firmy towarzyszyły uroczyste obchody. W ich trakcie Julia van Hees powiedziała: „Van Hees GmbH zawsze był firmą rodzinną i tak pozostanie. Jesteśmy dumni z bycia niezależnymi w czasach powszechnej, wszechobecnej konsolidacji”. W rocznicowym roku zaszła także zmiana na stanowisku Dyrektora Generalnego, które zostało objęte przez dwóch doświadczonych menagerów: Roberta Bechta, który do tej pory był członkiem zarządu oraz Frederica Guet, który dotychczas zarządzał filiami firmy we Francji i Rosji.
70-cioleciu firmy towarzyszyły uroczyste obchody. W ich trakcie Julia van Hees powiedziała: „Van Hees GmbH zawsze był firmą rodzinną i tak pozostanie. Jesteśmy dumni z bycia niezależnymi w czasach powszechnej, wszechobecnej konsolidacji”. W rocznicowym roku zaszła także zmiana na stanowisku Dyrektora Generalnego, które zostało objęte przez dwóch doświadczonych menagerów: Roberta Bechta, który do tej pory był członkiem zarządu oraz Frederica Guet, który dotychczas zarządzał filiami firmy we Francji i Rosji.