WYDARZENIA

Van Hees stawia na „Halal”



W zakładzie w Wuppertal uruchomiono nowy młyn i nową mieszalnię przypraw. Żaden segment rynku spożywczego nie rośnie tak szybko jak halal. Gwarancja przestrzegania ścisłych międzynarodowych wytycznych halal to podstawa dynamicznego rozwoju. Na całym świecie konsumenci żądają dziś bezpiecznej żywności, jednocześnie rośnie popyt coraz liczniejszej ludności muzułmańskiej na żywność halal.

Van Hees już w 2013 r. otworzył w Wuppertal pierwszy w Europie zakład, w którym przyprawy i dodatki funkcjonalne są produkowane i certyfikowane wyłącznie zgodnie ze ścisłymi zasadami halal. Firma zainwestowała dotychczas około miliona euro w modernizację linii produkcji przypraw. Rozszerzeniem procesu produkcyjnego zajęła się firma certyfikacyjna Halal Control, gwarantująca zgodność znaku jakości z surowymi standardami na wysokim poziomie.

Na powierzchni produkcyjnej przekraczającej tysiąc metrów kwadratowych zakład w Wuppertal zatrudnia ponad 20 osób. Nowa instalacja, zapewnia niezawodną jakość, bezpieczeństwo i standaryzację na najwyższym poziomie i spełnia coraz wyższe wymogi światowych rynków przypraw. Pozwala zdecydowanie zwiększyć produkcję, umożliwiając tym samym dalszy rozwój. Nowoczesny młyn umożliwia nie tylko różne rodzaje mielenia (standard, chłodzone, na zimno) ale też i różne stopnie rozdrobnienia od mielenia standardowego do mikro-drobnego.

Dzięki możliwościom jakie dają różne systemy mielenia ta nowoczesna fabryka może łatwo sprostać różnym wymogom jakości dla poszczególnych rodzajów przypraw. W Wuppertal funkcjonuje ponadto najnowocześniejszy system, umożliwiający bardzo precyzyjne sterowanie całym procesem produkcyjnym. Stosowane procedury przesiewania i wykrywania metali spełniają wszystkie wymogi bezpiecznej produkcji (HACCP, IFS). Monitorowaniem i obsługą procesów zajmują się wykwalifikowani fachowcy.

Wszystkie surowce używane w produkcji w Wuppertal są sprawdzane i certyfikowane przez niezależne, akredytowane jednostki certyfikujące halal. Ścisła kontrola przestrzegania zasad halal na wszystkich etapach produkcji jest uznanym na świecie warunkiem potwierdzającym profesjonalne stosowanie się producenta środków spożywczych do wytycznych określonych podczas certyfikacji halal. Jest to również potwierdzenie bezpieczeństwa, integralności i pełnej wiarygodności producenta i jego produktów.

TRENDY, NOWOŚCI
WYDARZENIA 

 Chcesz otrzymywać nasz newsletter?