TRENDY

Przyszłość mięsa na świecie, czyli 4 futurystyczne scenariusze z wiedeńskiego forum

Hanni Rützler, założycielka wiedeńskiego futurefoodstudio, znana nam z wystąpień na dwóch organizowanych przez Inwestel konferencjach była gospodarzem „Future of Meat Forum Vienna“. W trakcie trzech dni specjaliści z różnych dziedzin dyskutowali nad możliwymi scenariuszami rozwoju rynku mięsa na świecie. Dyskusji towarzyszyła interaktywna instalacja dwóch holenderskich projektantek – Madelaine i Anne Berlis, przedstawiająca cztery futurystyczne scenariusze.

Czytaj więcej…

Czysta i klarowna etykieta (ang. clean & clear label) – dla wymagających konsumentów i producentów

W dzisiejszych czasach coraz większa liczba konsumentów przed podjęciem decyzji o zakupie żywności sprawdza jej skład. Chętniej sięgamy po produkty „nie zawierające glutaminianu sodu”, „bez konserwantów”, „bez sztucznych barwników” itp. Mamy też łatwiejszy i szerszy dostęp do wiedzy dotyczącej żywności, funkcjonowania naszych organizmów i współczesnych chorób.

Czytaj więcej…

Redukcja sodu - problem, z którym musi zmierzyć się branża spożywcza

Sód to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Reguluje ilość płynów w organizmie, uczestniczy w przesyłaniu impulsów nerwowych, przenosi różne związki przez błony komórkowe. Jednak nadmiar tego pierwiastka może powodować bardzo groźne zmiany zdrowotne.

Czytaj więcej…

Trendy żywieniowe w 2016 roku

Początek roku w branży spożywczej to czas, kiedy wszyscy producenci żywności, sprzedawcy, restauratorzy, starają się przewidzieć zachowania konsumentów, aby w bieżącym roku trafić ze swoimi produktami w zmieniające się gusta klientów. Aby ułatwić przewidywania, zebraliśmy listy ogólnoświatowych trendów żywieniowych na rok 2016 opracowane przez najbardziej wiarygodne w branży spożywczej magazyny, międzynarodowe stowarzyszenia i firmy analityczne.

Czytaj więcej…

Fleksitarianie i ich dieta

Fleksitarianizm to dieta polegająca na ograniczeniu spożywanej ilości posiłków mięsnych. Mianem fleksitarian określa się zarówno osoby, które ograniczają jedzenie mięsa w tygodniu, jak i te, które jedzą mięso znacznie rzadziej, tylko w wyjątkowych okolicznościach (np. w święta), a w pozostałe dni stosują się do zasad diety wegetariańskiej.

Czytaj więcej…

Nowoczesny Supermarket – przykłady z Mediolanu i Koblencji

Supermarkety nowej generacji to przejrzystość konfiguracji, nowoczesny, surowy design oraz bogata ekspozycja oferowanych produktów. Aranżowanie punktów degustacji w różnych miejscach, w poszczególnych dniach tygodnia umożliwiają lekkie nowoczesne meble na kółkach, a odpowiednio dobrane oświetlenie podkreśla wyjątkowość oferowanych artykułów.

Czytaj więcej…

Dobroczynne orzechy i ziarna

Jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko zachorowań na śmiertelne choroby

Badania przeprowadzone przez uczonych z Uniwersytetu w Maastricht wykazały związek pomiędzy spożyciem orzechów, a zmniejszonym ryzykiem zgonów z powodu niektórych śmiertelnych chorób. Badania prowadzono od 1986 roku na grupie 120 000 Holendrów, kobiet i mężczyzn w wieku 55‐69 lat.

Czytaj więcej…

Supermarket – trendy (raport z rynku niemieckiego)

Detaliczny Handel spożywczy w Niemczech, jak podaje Fleischmarketing, odnotował w 2014 roku spadek ilościowy, wyrównany jedynie przez wzrost cen średnio o 0,7%. Jednocześnie znaczny wzrost obrotów notują w ostatnim okresie pełno asortymentowe sklepy spożywcze – w 2014 roku osiągnęły 27% udziału w rynku spożywczym (wzrost o 2%), a udział dyskontów spożywczych...

Czytaj więcej…

Wyniki ankiety

Wyniki ankiety przeprowadzonej wśród uczestników konferencji „Trendy Żywieniowe 2016‐2020”.

Ankietę dotyczącą znajomości współczesnych trendów żywieniowych oraz wprowadzania na rynek produktów innowacyjnych wypełniło 80 osób spośród 92 uczestników konferencji. W tej grupie...

Czytaj więcej…


TRENDY, NOWOŚCI
WYDARZENIA 

 Chcesz otrzymywać nasz newsletter?