TRENDY

Przyszłość mięsa na świecie, czyli 4 futurystyczne scenariusze z wiedeńskiego forum

Hanni Rützler, założycielka wiedeńskiego futurefoodstudio, znana nam z wystąpień na dwóch organizowanych przez Inwestel konferencjach była gospodarzem „Future of Meat Forum Vienna“. W trakcie trzech dni specjaliści z różnych dziedzin dyskutowali nad możliwymi scenariuszami rozwoju rynku mięsa na świecie. Dyskusji towarzyszyła interaktywna instalacja dwóch holenderskich projektantek – Madelaine i Anne Berlis, przedstawiająca cztery futurystyczne scenariusze.

Czytaj więcej…

Czysta i klarowna etykieta (ang. clean & clear label) – dla wymagających konsumentów i producentów

W dzisiejszych czasach coraz większa liczba konsumentów przed podjęciem decyzji o zakupie żywności sprawdza jej skład. Chętniej sięgamy po produkty „nie zawierające glutaminianu sodu”, „bez konserwantów”, „bez sztucznych barwników” itp. Mamy też łatwiejszy i szerszy dostęp do wiedzy dotyczącej żywności, funkcjonowania naszych organizmów i współczesnych chorób.

Czytaj więcej…

Redukcja sodu - problem, z którym musi zmierzyć się branża spożywcza

Sód to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Reguluje ilość płynów w organizmie, uczestniczy w przesyłaniu impulsów nerwowych, przenosi różne związki przez błony komórkowe. Jednak nadmiar tego pierwiastka może powodować bardzo groźne zmiany zdrowotne.

Czytaj więcej…

Trendy żywieniowe w 2016 roku

Początek roku w branży spożywczej to czas, kiedy wszyscy producenci żywności, sprzedawcy, restauratorzy, starają się przewidzieć zachowania konsumentów, aby w bieżącym roku trafić ze swoimi produktami w zmieniające się gusta klientów. Aby ułatwić przewidywania, zebraliśmy listy ogólnoświatowych trendów żywieniowych na rok 2016 opracowane przez najbardziej wiarygodne w branży spożywczej magazyny, międzynarodowe stowarzyszenia i firmy analityczne.

Czytaj więcej…

Fleksitarianie i ich dieta

Fleksitarianizm to dieta polegająca na ograniczeniu spożywanej ilości posiłków mięsnych. Mianem fleksitarian określa się zarówno osoby, które ograniczają jedzenie mięsa w tygodniu, jak i te, które jedzą mięso znacznie rzadziej, tylko w wyjątkowych okolicznościach (np. w święta), a w pozostałe dni stosują się do zasad diety wegetariańskiej.

Czytaj więcej…


TRENDY, NOWOŚCI
WYDARZENIA 

 Chcesz otrzymywać nasz newsletter?