TRENDY

Redukcja sodu - problem z którym musi zmierzyć się branża spożywcza

Sód to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Reguluje ilość płynów w organizmie, uczestniczy w przesyłaniu impulsów nerwowych, przenosi różne związki przez błony komórkowe. Jednak nadmiar tego pierwiastka może powodować bardzo groźne zmiany zdrowotne.

Nadmierne spożywanie soli i zawartego w niej sodu jest jednym z czynników wpływających na powstawanie chorób cywilizacyjnych. Powoduje nadciśnienie tętnicze, zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo – naczyniowe, przyczynia się do powstawania otyłości, cukrzycy typu II, nieprawidłowej pracy nerek. Spożywanie soli i solonych potraw zostało sklasyfikowane w roku 2007 przez World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research jako czynnik sprzyjający wystąpieniu raka żołądka. Potwierdziły to badaniu statystyczne opublikowane w roku 2011.

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie soli na osobę nie powinno przekraczać 5 gramów (2 gramy sodu). Organizacje Unijne określają ten poziom na 6 gramów. W krajach uprzemysłowionych dzienne spożycie soli jest nadal znacznie powyżej określonych norm. Według danych Instytutu Żywności i Żywienia średnie spożycie soli w Polsce to około 11 gramów dziennie. Dla porównania w Anglii to około 8 gramów, w USA 8,5 gramów dziennie.

W jednym z badań przeprowadzonych przez firmę Mintel aż 60% badanych Polaków deklaruje, że aktywnie redukuje spożycie soli. Jest to trudne gdyż większość spożywanej soli znajduje się w produktach spożywczych kupowanych w sklepach i restauracjach. W USA aż 70% spożywanej soli pochodzi z przetworzonej żywności (badania Uniwersytetu w Illinois), a połowa wydawanych na żywność pieniędzy przeznaczana jest na jedzenie spożywane poza domem.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków opublikowała założenia krótko i długoterminowej strategii redukcji sodu jako dobrowolne wskazania dla producentów żywności, w których określono poziom sodu na 2,3 gramów dziennie do osiągnięcia w przeciągu kolejnych 10 lat ( obecnie jest to poziom 3,6 gramów). Redukcja sodu w przetworzonej żywności obejmuje prawie 150 kategorii, od pieczywa do zup.

Food Standards Agency (Wielka Brytania) opublikowała nowe ostrzejsze poziomy redukcji soli do osiągnięcia w 2017 roku dla 76 kategorii produktów. Producentom żywności w Wielkiej Brytanii udało się zredukować poziom sodu o około 40-50% i jak podaje organizacja Sól Ziemi ponad 11 milionów kilogramów soli udało się usunąć z żywności od 2012 roku.

W przeciągu ostatnich kilku lat 75 krajów przyjęło narodowe strategie redukcji soli, wprowadzając wielotorowe działania: opodatkowanie żywności z dużą zawartością soli, określenie poziomów sodu dla wybranych kategorii żywności, edukację konsumentów, schematy zapisów informacji na etykietach i wpływanie na instytucje publiczne.


TRENDY, NOWOŚCI
WYDARZENIA 

 Chcesz otrzymywać nasz newsletter?