TRENDY

Przyszłość mięsa na świecie, czyli 4 futurystyczne scenariusze z wiedeńskiego forum

Hanni Rützler, założycielka wiedeńskiego futurefoodstudio, znana nam z wystąpień na dwóch organizowanych przez Inwestel konferencjach była gospodarzem „Future of Meat Forum Vienna“. W trakcie trzech dni specjaliści z różnych dziedzin dyskutowali nad możliwymi scenariuszami rozwoju rynku mięsa na świecie. Dyskusji towarzyszyła interaktywna instalacja dwóch holenderskich projektantek – Madelaine i Anne Berlis, przedstawiająca cztery futurystyczne scenariusze.

Pomimo, że na świecie odnotowujemy stały wzrost spożycia mięsa, a FAO (ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa) prognozuje nawet jego podwojenie do 2050 roku, to dziś dla zachodnich społeczeństw nie jest ono już dobrem luksusowym. Spożycie mięsa w USA przeżywa stagnację, w Niemczech nawet spada. Mięso przestało być wiodącym produktem kultury jedzenia, symbolem awansu społecznego. Jego spożywanie jest dziś normalne, a przez to traci na atrakcyjności – szczególnie u młodszych konsumentów. Co można zaoferować im w zamian?

Scenariusz 1: Mniej mięsa – powrót do przyszłości
Tak jak dawniej, tak i teraz: spożywajmy mniej mięsa, za to zdecydowanie dobrej jakości. O popularności tej koncepcji świadczy wzrost liczby fleksitarian, czyli tych, którzy nie wypierają się mięsa, ale jedzą je zdecydowanie rzadziej, a do swojego menu wprowadzają coraz więcej dań i produktów wegetariańskich, czy wegańskich.

Scenariusz 2: Bezmięsnie dzięki produktom zastępczym
Stosujecie i proklamujecie całkowicie bezmięsną alternatywę żywienia - scenariusz, który mimo rosnącej liczby wegan i wegetarian nadal będzie zdecydowanie mniejszościowy. W czasie dyskusji nad tym scenariuszem przedstawiono dwie ścieżki rozwoju. Po pierwsze wzrost kulinarnej reputacji dań typowo warzywnych i zbożowych, które miałyby zastąpić dzisiejsze dania wegetariańskie, będące w rzeczywistości próbą przygotowania sznycla z tofu o smaku mięsa. Te mięsopodobne zamienniki Hanni Rützler określa jako jedynie przejściowe rozwiązanie w drodze do prawdziwej kuchni bezmięsnej. Druga propozycja wydaje się być najbardziej futurystyczną z wizji prezentowanych na forum. Holenderska eating designer Marije Vogelzang, przedstawiła pomysł domowej hodowli zupełnie nowych szczęśliwych zwierząt domowych, np. świń lub owiec, z których za pomocą biopsji właściciel pobierałby komórki macierzyste, do dalszej hodowli w domowej małej fabryce in vitro. Ta koncepcja jednym wydała się całkowicie absurdalna, na innych podziałała wyjątkowo inspirująco.

Scenariusz 3: Mięso z probówki
Wydaje się, że technologia in vitro może w przyszłości stać się alternatywą dla tradycyjnej produkcji mięsa. Do tego rozwiązania prowadzi jednak jeszcze bardzo długa droga, z przynajmniej dwoma poważnymi problemami: możliwością cenowego konkurowania z dzisiejszymi metodami produkcji mięsa i wysoką barierą sceptycznego nastawienia konsumentów do nowej technologii produkcji żywności. Bariera ta jest niewiele niższa od tej, którą musi pokonać czwarty z dyskutowanych scenariuszy.

Scenariusz 4: Źródła białka przyszłości
Punktem centralnym tej koncepcji nie jest żywność bezmięsna, lecz żywność bazująca na "innym mięsie": mięsie owadów, ślimaków i owoców morza. Uczestnicy dyskusji nie mieli wątpliwości co do tego, że taką hodowlę można z powodzeniem opanować w sposób trwały. Dziś najpoważniejszy problem dla tego scenariusza stanowi ustawodawstwo, które dopuszcza do obrotu tylko kilka gatunków insektów. Istnieją także poważne ograniczenia dla produktów przetworzonych, w których eksperci średnioterminowo widzą największe szanse na to, aby insekty - a więc ważne źródło białka mogły trwale zagościć także w naszej kulturze jedzenia: w postaci proszku lub pasty, jako mąka, w batonach müsli, w bułkach i herbatnikach lub jako jeden ze składników kotletów roślinnych.

Zainteresowanych materiałem video z tego wydarzenia, zapraszamy na stronę:
http://thefutureofmeat.com/











Zdjęcia: Anne Berlis