TRENDY

Co to jest fleksitarianizm?

Fleksitarianizm to dieta polegająca na ograniczeniu spożywanej ilości posiłków mięsnych. Mianem fleksitarian określa się zarówno osoby, które ograniczają jedzenie mięsa w tygodniu, jak i te, które jedzą mięso znacznie rzadziej, tylko w wyjątkowych okolicznościach (np. w święta), a w pozostałe dni stosują się do zasad diety wegetariańskiej. Należy zaznaczyć, że fleksitarianizm to z założenia świadomy wybór, a nie ograniczanie spożywania mięsa ze względów finansowych.

W tej chwili, statystyczny fleksitarianin to osoba w średnim wieku, zamożna i wykształcona, która dba zarówno o własne zdrowie, jak i jakość spożywanych produktów. Główne powody, dla których ludzie decydują się na wybór tej diety, to kwestie zdrowotne, etyczne i ekologiczne. Zgodnie z opinią specjalistów, fleksitarianizm to szereg zalet zdrowotnych, przede wszystkim zmniejszone ryzyko cukrzycy, chorób serca i chorób nowotworowych, a także skuteczne zapobieganie otyłości. Wiele osób decyduje się na fleksitarianizm również ze względu na negatywny wpływ produkcji mięsa na środowisko.

Szczegóły diety

Samo pojęcie fleksitarianizmu pochodzi od słowa „flexible” (z ang. elastyczny), co doskonale oddaje luźne zasady obowiązujące w tej diecie. Podstawą fleksitarianizmu są przede wszystkim produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa, nabiał, jaja, a także orzechy, nasiona i ziarna stanowiące wartościowe uzupełnienie codziennej diety. Jak zapewniają dietetycy, produkty te zawierają wszystko, czego potrzebuje organizm do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli chodzi o mięso i produkty mięsne, to powinny być spożywane jedynie okazjonalnie i najlepiej w postaci chudego drobiu (np. kurczaka, indyka), ryb lub ewentualnie chudego mięsa (np. wołowiny, cielęciny). Zaleca się jednocześnie unikać tłustego mięsa (np. wieprzowiny, baraniny) oraz tłustego drobiu (np. kaczki, gęsi).

Popularność fleksitarianizmu na świecie

Fleksitarianizm zyskał rozgłos dzięki akcji „Meat Free Monday” (z ang. bezmięsny poniedziałek) zainicjowanej przez Paula McCartney’a i jego córki, do której z czasem przyłączyło się wiele osób. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez firmę Mintel, około 57 procent amerykańskich konsumentów deklaruje, że jedzą mniej czerwonego mięsa ze względu na zdrowie. Z badania przeprowadzonego na rynku brytyjskim wynika, że około 40 procent Brytyjczyków kupuje produkty, w których mięso zastąpione jest innym źródłem białka, a 28 procent spośród konsumentów produktów mięsnych deklaruje, że byliby skłonni do wybrania produktów bezmięsnych, gdyby smak i tekstura zamiennika były takie same, jak smak i tekstura mięsa. Wyniki najnowszego badania firmy Mintel dotyczącego postaw konsumentów wobec diety na głównych europejskich rynkach spożywczych prezentuje wykres poniżej.



Na zaprezentowanym wykresie widać, że około jedna trzecia badanych ze wszystkich państw opowiedziała się za systematyczną redukcją lub całkowitym unikaniem spożywania czerwonego mięsa, a ponad 15 procent przyznało, że spożywają więcej produktów wegetariańskich niż rok wcześniej.

Trend fleksitarianizmu w Polsce

Jak pokazało badanie przeprowadzone przez firmę Mintel, polscy konsumenci niewiele różnią się w kwestii ograniczania spożywania mięsa od konsumentów z krajów zachodniej Europy. Ostatnio Instytut Żywności i Żywienia opublikował zalecenia żywieniowe, z których wynika, że powinniśmy spożywać około 0,5 kg mięsa i przetworów mięsnych tygodniowo, a z badań IERiGŻ dowiadujemy się, że tygodniowo spożywamy około 1,3 kg. Można zatem wnioskować, że ograniczanie spożycia mięsa i wędlin, czy chcemy tego jako branża, czy nie, będzie postępowało.

Produkty dla fleksitarian

Producent spożywczy, aby sprostać wymaganiom tak specyficznych klientów jak fleksitarianie, powinien przede wszystkim zadbać o szeroką gamę produktów bezmięsnych. Nie chodzi tu o inne grupy produktów spożywczych, tylko odpowiedniki produktów mięsnych. Pasztety, parówki czy kiełbaski, w których mięso zastąpione jest przez białko roślinne lub białko jaja kurzego to świetne rozwiązanie na przyciągnięcie nie tylko fleksitarian, ale i wegetarian. Duży potencjał do zastąpienia mięsa surowcami wege mają przede wszystkim dania gotowe, a także produkty z farszem. Dla fleksitarian atrakcyjne mogą okazać się także produkty z obniżoną zawartością mięsa, w których do uzupełnienia składu, używane są emulsje tłuszczowe oraz żele.


Źródła:
http://www.mintel.com/alternatives-everywhere


Zobacz kilka naszych propozycji wyrobów dla fleksitarian.

TRENDY, NOWOŚCI
WYDARZENIA 

 Chcesz otrzymywać nasz newsletter?